Werkwijze podotherapie
Je hebt voet-, knie-, heup- of rugklachten en hebt of wil een afspraak inplannen . Wij leggen je graag uit wat je kunt verwachten van een afspraak als nieuwe patiënt bij één van onze podotherapeuten.
Voorbereiding
Ter voorbereiding op je afspraak vragen wij je om alvast over het volgende na te denken:
Hoe is de klacht ontstaan? Bijvoorbeeld door trauma, andere schoenen, ben je meer gaan sporten of bewegen?
Waar ervaar je pijn? Denk aan de locatie van de pijn, soort pijn, straalt de pijn uit, etc.
Wanneer ervaar je pijn? Bijvoorbeeld bij het opstaan na een periode rust, na een lange wandeling, in de nacht, bij veel staan of juist veel bewegen?
Graag meenemen:
De schoenen waar je het meeste op loopt, dit kan meer dan één paar zijn (denk aan veelgebruikte wandel- of werkschoenen)
Legitimatiebewijs (rijbewijs, id kaart of paspoort)
Soms is het ook nodig om je algehele stand te bekijken of je knieën en heupen te onderzoeken. Wij raden je daarom aan een comfortabele onderbroek of sportbroekje te dragen of mee te nemen.
Vergoeding en kosten
Podotherapeutische zorg, waaronder het onderzoek, therapiezolen en ortheses, valt onder de aanvullende verzekering. Veel zorgverzekeraars hebben per kalenderjaar een vergoeding, deze komt niet ten laste van het eigen risico. Via onze website of bij je eigen zorgverzekeraar kun je terug vinden wat de zorgverzekeraar vergoedt.
Nobach heeft contracten met alle zorgverzekeraars omtrent de risicovoetzorg, dit is zorg die onder de basisverzekering valt. Een eigen bijdrage is niet van toepassing. Deze zorg kan alleen geleverd worden op basis van een verwijzing van de huisarts of behandelend arts.
Bij de meeste zorgverzekeraars regelen wij de betaling rechtstreeks met de zorgverzekeraar. Een eventueel restantbedrag kan bij ons aan de kassa worden afgerekend. De huidige tarieven staan op onze website vermeld.
Onderzoek
Samen stellen wij je voet- en mogelijk houdingsklachten aan rug, heup en knieën vast, hoe lang deze al bestaan en in hoeverre deze een relatie hebben met je zorgverleden.
Er worden diverse voetmetingen gedaan: voetafdrukken terwijl je staat en ook terwijl je beweegt. Wij observeren je looppatroon en verrichten een bewegings- en functieonderzoek. Zo vindt er een uitgebreide beoordeling van je voeten en houding plaats.
In onze praktijk maken we gebruik van de modernste apparatuur, zoals drukmetingen, echografie en 2D of 3D scans. Zo leggen we een relatie tussen je klachten, voettype en lichaamshouding.
Ten slotte volgt een behandelplan op maat.
Therapiemiddelen
Indien je gebaat bent bij therapeutische inlegzolen of ortheses zullen deze door ons vervaardigd worden. Wij maken gebruik van meerdere vervaardigingsmethoden waaronder de biomechanische (Lavigne) methode, freestechniek en 3D printing.
Wij maken gebruik van verschillende soorten afdekmateriaal van de zolen, afhankelijk voor welk type schoen de zool bestemd is aangevuld met persoonlijke kenmerken zoals de mate van transpiratie.
Levering
Wij maken een afspraak met je voor het ophalen van het therapiemiddel. Tijdens de afspraak worden evt. zolen direct op maat gemaakt in de schoenen.
Een therapeutische inlegzool vraagt om een passende schoen waar de voetbedden uitneembaar zijn. De effectiviteit ligt voor 50% bij de inlegzool en voor 50% bij de juiste schoen.
Schoen & therapiezool garantiepas
Het belang van de juiste schoen bij steun- of therapiezolen wordt veelal onderschat. Helaas zien we regelmatig dat zolen in schoenen liggen die daar niet geschikt voor zijn, hierdoor kan de ingezette therapie van de zolen niet tot het gewenste resultaat leiden. Lekker lopen op je dagelijkse schoenen met je eigen therapiezolen is van essentieel belang.
Wij beiden daarom een garantiepas zodat je met veel vertrouwen en zekerheid weer op pad kan. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden en voordelen van de pas.
Controle
Je lichaam moet eerst wennen aan de therapie, daarom plannen we na ongeveer 8 weken na het ophalen van de zolen een controle moment in. We nemen samen de ervaringen door en kijken naar het effect. Een eventuele bijstelling en/of aanpassing kan vaak direct in onze praktijk worden gedaan zodat je de zolen niet hoeft te missen.
Tot slot
Wij adviseren een jaarlijkse controle om de effectiviteit van de zolen te beoordelen.
Inlegzolen gaan gemiddeld één tot drie jaar mee afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, de mate van transpiratie en het gewicht dat op de zolen rust en de keuze in hardheid van gebruikte zoolmaterialen. De afdek van de zolen kan soms eerder aan vervanging toe zijn.
Onze podotherapeuten
Maaike
Podotherapeut
Eniko
Podotherapeut
Contact
Benieuwd naar Nobach? Je bent van harte welkom in onze winkel in het centrum van Olst. Liever een intake bij de podotherapeut of advies van onze schoenexperts? Maak dan een afspraak. We nemen namelijk graag de tijd voor jou en je voeten.