Veelgestelde vragen over schoenen, Podologie en Podotherapie

Wat biedt Nobach?

Wij bieden comfort- en wandelschoenen voor jong en oud, registerpodologie, podotherapie, medisch pedicure en voetreflexologie onder één dak. Meerdere disciplines die nauw met elkaar samenwerken gericht op uw voeten(zorg).

Wat doet een (register)podoloog?

Podologie betekent letterlijk voetenleer. Een registerpodoloog houdt zich bezig met voetklachten. Soms leidt dit tot andere klachten zoals knie- en of rugklachten. Ook kunnen klachten aan het bewegingsapparaat zoals knie-, rug- en heuklachten zich uiten in voetklachten. Wij beoordelen en onderzoeken uw voetenklachten, geven schoenadvies en maken indien nodig een maatwerk therapiezool of orthese. Vaak om te corrigeren of om door druk of wrijving te voorkomen en zo de voeten te ontlasten met als doel u lekker te laten lopen.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut richt zich naast het vakgebied van de registerpodoloog ook op de verzorging van voetwonden, het aanbrengen van nagelbeugels en diverse instrumentele behandelingen. Ook houdt zij zich als enige in onze praktijk bezig met de voetscreening van diabetes patiënten die sinds 1 januari 2015 is veranderd. Podotherapeut Maaike Landkroon is gespecialiseerd in de voetbehandeling van diabetes patiënten.

Wat doet pedicure met diabetische en reumatische aantekening?

Wij tellen momenteel drie pedicures die de aantekening ‘diabetische en reumatische voet’ hebben. Zij houden zich bezig met deze gespecialiseerde voetzorg. Hierbij kunt u denken aan de behandeling van nagelzorg, eelt, likdoorns en drukproblematiek.

Pedicure kan in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij diabetes, worden vergoed via de basisverzekering. In overige gevallen, zoals bij reuma en bloedvatproblemen wordt een (gedeeltelijke) vergoeding soms gedaan vanuit de aanvullende zorgverzekering. Voor meer informatie lees meer: http://www.kwaliteitsregisterpedicures.nl
 

Wat houdt voetreflexologie in?

Monique Mensink verzorgt binnen Nobach de voetreflexologie.

Deze therapie is een eeuwenoude veilige en eenvoudige natuurgeneeswijze die ervanuit gaat dat het gehele lichaam gereflecteerd wordt in de voet. Het helpt om het lichaam te ontspannen en om eventuele blokkades in de energiebanen op te heffen en gifstoffen af te voeren waardoor lichaam en geest (m)(w)eer in evenwicht komen. Hierdoor wordt het zelfgenezende vermogen van het lichaam geactiveerd. Bij deze geneeswijze wordt de mens gezien als geheel en wordt de gehele voet behandeld .

Door drukpuntmassage vindt er ook een betere doorbloeding plaats. Voor mensen met chronische pijn kan het (tijdelijk) pijn verlichtend werken. Het is geen geneesmiddel.

U kunt voetreflexologie goed toepassen in combinatie met andere reguliere therapieën of geneeswijzen.

Wat doet een schoenadviseur?

Om echt goed te kunnen adviseren, duurt het minimaal een jaar voordat voeten en voetklachten geïnterpreteerd kunnen worden naar de juiste schoenen. Voorafgaand aan advies vindt een meting en beoordeling van de oude en gebruikte schoenen plaats.

Voor welk soort klachten kan ik bij een podotherapeut of (register)podoloog terecht?

Bij vraag 3 leest u voor welke behandelingen u alleen bij onze podotherapeut terecht kunt.

 • Voor voet- en daaruit voortvloeiende houdingsklachten staan podoloog en podotherapeut opgesteld. Hierbij kunt u denken aan:
 • Voetklachten, zoals hielpijnen, hallux valgus en voorvoetpijnen;
 • Onderbeenklachten zoals kuit- en achillespeesklachten;
 • Heupklachten in relatie tot de voet;
 • Knieklachten in relatie tot de voet;
 • Klachten bij bepaalde ziektebeelden zoals reuma en diabetes.
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig voordat ik een afspraak kan maken?

Nee, dit hoeft niet. Wanneer u een verwijzing heeft, neemt u deze dan mee. Een verwijzing is wel nodig als u komt voor diabetische screening. Hiervoor wordt u uitsluitend behandeld door onze podotherapeut.

Wat kan ik verwachten van een eerste afspraak?

Wanneer u een afspraak wilt maken met onze podotherapeut of podoloog bijv. omdat uw voetklachten heeft, kunt u dit online doen. Een consult duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Wat neemt u mee?

 • legitimatiebewijs;
 • gedragen schoeisel;
 • eventuele bestaande podologische of podotherapeutische zolen of ortheses;
 • Voor diabetische screening heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig voor onze podotherapeut.

Wij wijzen u graag op het volgende:

 • Ook op zaterdagmorgen houdt onze podotherapeut praktijk. U kunt hiervoor ook een afspraak online maken;
 • Onder ‘Vergoedingen’ vindt u het totale vergoedingenoverzicht van de zorgverzekeraars. Hier kunt u zien of en voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De vergoeding komt vanuit de aanvullende verzekering(en) en komt zo niet ten laste uw eigen risico!
Kom ik voor vergoeding in aanmerking en wat betekent dit voor mijn eigen risico?

Onder de button ‘Vergoedingen’ vindt u het totale vergoedingenoverzicht van de zorgverzekeraars. Hier kunt u zien of en voor welke vergoeding u in aanmerking komt. Vaak wordt er een vergoeding per verzekerde per kalenderjaar verstrekt. De vergoeding komt vanuit de aanvullende verzekering(en) en komt zo niet ten laste uw eigen risico.

Hoe gaat het met de betaling?

Wij regelen voor u de betaling met de zorgverzekeraar als er sprake is van vergoeding vanuit de aanvullende verzekering(en). Dit gaat digitaal en rechtstreeks.

Kan ik bij u ook terecht voor sportzolen?

Ja. Hierbij wordt bij vervaardiging van zolen gekozen voor ander correctie- en ondersteunend (dempend) materiaal met het oog op de zwaardere belasting.
Ook is het materiaal transpiratiebestendig.

Veelal beginnen mensen met voetklachten eerst met zolen voor schoenen die dagelijks gebruikt worden omdat deze meer en langer gedragen worden en daarom effectiever zijn tenzij de klachten zich alleen bij sport voor doen.

Steunzolen, dat is toch vooral iets voor ouderen?

Integendeel. Een kindervoet is tot de leeftijd van 16 jaar goed te corrigeren en vaak ook nog na deze leeftijd ook. Lukt corrigeren niet meer, dan kan er veel gedaan worden door te stabiliseren en te ondersteunen.

Passen de therapiezolen in al mijn schoenen?

Onze schoenencollectie is voor 90% geschikt voor losse therapiezolen. Door het voeren van een breed assortiment met verschillende wijdtematen zal er zeker een geschikte schoen voor u bij zitten.

Wat is de levensduur van inlegzolen?

Gemiddeld is dit één tot drie jaar. Dit hangt af van de gebruiksintensiteit, de mate van transpiratie, het gewicht dat op de zolen rust en de keuze van de gebruikte materialen in de zolen. Zachte materialen slijten bijvoorbeeld sneller in vergelijking met hardere materialen. Wij adviseren u de zolen jaarlijks te laten controleren. Indien nodig vervangen wij voor u het afdekmateriaal.

Hoe maak ik een afspraak?

Afspraken voor de (register)podoloog en de podotherapeut gaan het makkelijkst online.

Wilt u een afspraak maken met de pedicure of de voetreflexoloog? Belt u dan voor een afspraak. Wij zijn bereikbaar op (0570) - 561472.